emaxpress
900 жени в цялата страна са получавали неправомерно майчински. Те са взимали по 240 лева месечно за отглеждане на дете между 1 и 2-годишна възраст, а в същото време са записали детето си в ясли.

За нарушенията съобщи Вяра Петрова от ГЕРБ, член на парламентарната социална комисия, цитирана от БНР.

Според нея майките трябва да върнат неправомерно получените пари, но с по-ниска наказателна лихва не от 20 процента, а като при данъчните задължения - от 10 на сто.

Проблемът с майките и връщането на неправомерно получените суми ще се дискутира от Националния съвет за тристранно сътрудничество, стана още ясно от думите на Петрова.

Щом искаме Българи да бъде правова държава и да се спазват законите, трябва всички да го правим. Това коментира по-късно министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му, когато човек получава дадена помощ от държавата, той подписва декларация, което означава, че е  напълно наясно какви ангажименти поема.

Когато аз трябва да обясня на тези над един милион майки, които са спазили закона за тези 900 случая, които не са, аз трябва да им кажа, че законът важи еднакво за всички българи, обясни той.

Запитан дали за тези 900 майки ще има „амнистия" министър Младенов посочи, че се обмисля да се предложи на НС да се опростят лихвите на стари задължения към НОИ. Той поясни, че това ще се направи с промените в кодекса за социално осигуряване.