Започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки за спазване на изискването за намален капацитет.

Това е решено по време на заседанието на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова. На заседанието присъства и д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ.

Проверките ще се извършват от екипи на полицията и Столичния инспекторат, след влязлата в сила от днес, 23 октомври, заповед на министъра на здравеопазването за намаляване капацитета на посетителите в нощните заведения, която допуска заетост не повече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта.

Намаляват капацитета на заведенията наполовина: човек на 2 кв.м.

Намаляват капацитета на заведенията наполовина: човек на 2 кв.м.

Алибегов: Браншът няма да издържи на още едно затваряне и сме готови на компромиси

Продължава контролната дейност за носене на лични предпазни средства в търговски обекти, магазини и в градския транспорт. През последния ден екипите на Столичен инспекторат са проверили над 900 търговски обекти и са съставили 3 акта. В градския транспорт, включително и метрото са съставени 5 акта. Полицейските екипи са направили също 40 предупреждения на непълнолетни лица и 42 полицейски разпореждания за липсата на маски.

Днес се е приел и предложения от Столичната РЗИ алгоритъм за бърза реакция на директорите на детски ясли и градини и училища за действия при съобщен случай на COVID-19 на дете, ученик или лице от персонала. Алгоритъмът дава ясни правила за действие на директорите, както и последващо освобождаване и поставяне под домашна карантина.

Столичната РЗИ ще изготви и алгоритъм как да се действа и в заведенията за социални услуги.