Багерът, разорал плажа в Ахтопол, е увредил сиви дюни. Това установи извършената проверка на място от РИОСВ-Бургас, съобщава bTV.

Управителят на плажа Галин Вълчев обясни, че багерът е минал по вече съществуваща пътека, за да постави дървена скара и да се разчисти достъпът до плажа.

Екоинспекторите определиха с GPS нарушения участък.

След извършена съпоставка със специализираните карти на дюните е констатирано, че машината е увредила близо половин декар сиви дюни. Мястото попада в две защитени зони и е част от парк "Странджа".

Проверяват плажа на Ахтопол за унищожаване на дюни

Проверяват плажа на Ахтопол за унищожаване на дюни

Извършителят е установен...

Вълчев обаче отрече да е извършвано заравняване или да са разрушавани дюни. Просто били разчистени няколко храста. Но и да е в дюни, ние не сме направили нарушение, при положение че сме изчистили достъпа до плажа, категоричен бе той.

При проверката е установено и че трасетата, през които е преминато и са поставени скарите за достъпа на плажа до Ахтопол, са върху сивите дюни, което е нарушение по Закона за защитените територии.

По данни на директора на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова за юридическо лице санкцията е от 1000 до 10 000 лв., а за физическо лице - от 100 до 5000 лв.

Министерството на туризма също ще глоби концесионера с между 10 и 50 000 лева.

Припомняме, това е поредният случай на разкопани дюни по родното Черноморие. През февруари 2019 г. нашумя и казус с разорани дюни на къмпинг "Смокиня" - това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности край морето.

Багер разкопа пясъчните дюни в Ахтопол

Багер разкопа пясъчните дюни в Ахтопол

Машината е била управлявана от управителя на плажа