Около 100 000 лева ще струва укрепването на полуразрушения Тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив. Сумата излиза от предварителната експертна оценка, направена от общината.

Кметът Иван Тотев съобщи, че днес ще бъде извършена фотограметрия на сградата, съобщи БНР. 

В следващите два дни Община Пловдив ще обяви решенията си, които касаят собствениците на склада. Комисия от администрацията е била на мястото и вече има предписания, които трябва да се изпълнят в срок.

Припомняме, че след обилните дъждове в неделя складът се руши и е нужно спешно укрепване.

Собствениците на полусъборения тютюнев склад на улица „Одрин” 8 в Пловдив ще бъдат глобени с около 15 хиляди лева, тъй като не са изпълнили нито едно от предписанията на Министерството на културата за обезопасяване на сградата. Крайният срок за това е изтекъл в началото на месец април, съобщи от своя страна БиТиВи.

От общината припомниха, че собствениците от „Одрин 8“ ООД имат данъчни задължения, включително и за 2016 г. за над 50 000 лева.

Няма да оставим този случай така, това е подигравка с обществеността на Пловдив, заключи кметът Тотев по повод отказа на инвеститорите да направят укрепване на сградата. Той посочи, че има начини да бъдат принудени да  извършат ремонта за собствена сметка. 

Делото, в което собствениците на сградата обжалват спирането на строителните дейности, днес неочаквано беше прехвърлено от Пловдивския в Софийския административен съд.

Мотив за това е „компетентност”, тъй като Министерството на културата няма официални регионални структури на инспектората по паметниците на културата. Освен това, цялата документация по случая е в министерството, където са и всички експерти, бе изтъкнато като допълнителен довод.