Установиха поредното нерегламентирано сметище във Варна, съобщи БНТ.

В западната промишлена зона в квартал "Владислав Варненчик" на площ от 30 декара в продължение на години се изхвърлят тонове отпадъци. Земята, която е била бивш горски фонд, сега е частна собственост и е превърната в огромно сметище.

Строителни отпадъци, бяла и черна техника, мебели, документи, пластмаси, дрехи и обувки са само част от изхвърлените боклуци на поредното нерегламентирано сметище във Варна.

Камарите с отпадъци всеки ден се увеличават. Предполага, че изхвърлянето на боклуци се случва предимно през нощта.

Теренът, който е частна собственост, се намира на територията на район "Владислав Варненчик". Още в началото на 2019 година от кметството са дали предписание на собствениците да почистят боклуците. Те са извозили част от тях. Фирмите в района също се включват в почистването на доброволни начала. След акциите обаче теренът отново се пълни с боклуци.

"С пръст сме преградили пътя на камионите, намерили са си каруци и по-високо проходими машини и са намерили вариант пак как да влизат, а които не успеят, буквално на пътя. При вчерашния обход, на който и аз присъствах, това го нямаше, вече и него го има", заяви Максим Тодоров, началник на отдел "Обществен ред и контрол" район "Владислав Варненчик" - Община Варна.

Установени нарушители няма, няма и санкционирани. И тъй като хората, които стопанисват имота, носят отговорността за почистването му, от районното кметство отново ще им дадат предписание да премахнат сметището.