Пожар гори в района на язовир "Калин" в Рила, съобщават БНР и БНТ, като се позовават на информация от дирекцията на Природен парк "Рилски манастир". Огънят гори на надморска височина от около 2400 метра.

От противопожарната служба в град Рила информират, че на място са пратени екипи огнеборци, но теренът е труднодостъпен. Предполага се, че огънят е тръгнал от мълния, подпалила дърво или сухи треви.

Пожарът гори на километри от Рилския манастир.

Пожарът, избухнал край Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Калин" в Рила планина, вероятно причинен от мълния. Според противопожарната служба в Кюстендил пожарът обхваща малка площ, но е труднодостъпен за гасене поради високото си местоположение на около 2400 метра надморска височина, близо до най-високия язовир на Балканите. Комисар Светослав Георгиев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", потвърди трудностите при овладяването на пожара.

Мълния подпали пожар край Доспат

Мълния подпали пожар край Доспат

Огнената стихия е унищожила 15 декара иглолистна гора

На сайта на Природен парк "Рилски манастир" се съобщава, че заради пожара се затваря пътят от село Пастра с община Рила до хижа "Чала".

"Призоваваме ви да бъдете внимателни и бдителни, защото високите температури и проявата на небрежност при паленето огън в горите създават реална опасност за възникване на пожари, които да застрашат живота на хората, да унищожат ценна растителност и гори, както и местообитания на редица животни", апелират от дирекцията на природния парк.

Санкционираха турист, запалил огън в Национален парк "Рила"

Санкционираха турист, запалил огън в Национален парк "Рила"

Това е петият подобен инцидент от началото на летния сезон