Продължава да бушува силният горски пожар, който избухна вчера вечерта над Карлово.

Огнената стихия е обхванала над 80 декара горски масиви. Гори главно борова гора.

Военни се включиха в гасенето на пожара над Карлово

Военни се включиха в гасенето на пожара над Карлово

44 военнослужещи с 5 броя техника

По-рано днес огнеборците бяха възпрепятствани в опитите си да локализират бедствието заради силния западен вятър, който разнасяше пламъците.

Към момента вятърът е вече утихнал, а пожарникарите почти са локализирали огнената стихия, съобщи БНР.

Според директора на държавното лесничейство Златю Кличев потушаването на пожара ще отнеме няколко дни.

Огнен ад над Карлово

Огнен ад над Карлово

Гори боров масив

"Вятърът утихна и можем да атакуваме пожара от всички страни. Може би 80-90 декара са засегнати. Заради вятъра нямаше начин да разберем къде пуши, къде гори. Сега вече картината е по-друга. Необходими са ни няколко дни. Със сигурност няма да приключим днес", заяви Кличев и увери, че опасност за населението няма.

Теренът е труднодостъпен и се очаква помощ от Министерството на отбраната. Поради тази причина от пожарната служба препоръчват на доброволците да не се включват в акцията по гасене на пожара.

По думите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов няма опасност за населението.

Не се предвижда евакуация.

Кметът на Карлово информира, че вече е поискано съдействие от сухопътните войски в града, в случай, че се наложи да се включат още хора в овладяването на огъня.

"40 души правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или пък, не дай си боже, да са засегнати имоти", обясни Кабаиванов.