Във връзка със зачестилите пожари от днес служители на националната служба по пожарна безопасност и защита на населението и Национална служба „Полиция" ще възобновят регулярните срещи с кметове и кметски наместници.

Целта на тези срещи е да се набележат допълнителни превантивни мерки.

Вчера огнеборците са се отзовали на 46 сигнала за възникнали тежки пожари в различни райони на страната, част от които са били в гористи местности, съобщи МВР.

Голям пожар обхвана вчера следобед горски масив между селата Голямо, Мало Бучино, Владая, Люлин планина, Драгичево, Бонсови поляни. По първоначални данни той е тръгнал от умишлен палеж.

Друг голям пожар е възникнал около селата Ковачевци и вилна зона Ярема- община Самоков. За гасенето на огъня са изпратени 5 противопожарни автомобила и три водоноски.

Само тези два пожара са унищожили около 11 700 декара горска и тревна площ.

Според информация на НС "Пожарна безопасност и защита на населението" основната причина за възникналите през последните дни пожари е безотговорното палене на стърнища.

От началото на годината до сега на територията на страната са възникнали общо 6929 пожара на сухи треви и 122 в горски фонд, които са унищожили 2083 дка иглолистна гора, 3400 широколистна и 569 дка смесена гора.

За зачестилите пожари съществуват и обективни причини - високи температури, засушаване, но основната причина е палене на площи за почистване на терени.