В иглолистните гори срещу корояди се предвижда санитарна сеч върху площ от 78 730 дка за годината, съобщиха от Държавната агенция по горите.

От ИАГ отчитат, че здравословното състояние на горите в страната е добро. Общата площ на засегнатите гори е едва 2% от общата горска територия на страната.

Корояди и други стъблени вредители са засегнали 147 000 дка, а борова процесионка - 199 759 дка. 364 254 дка от горските насаждения са повредени от вятър, сняг и лед.

Предстои да се проведе годишния инструктаж на горските служители как да се справят с различни вредители, болести и други повреди в горските територии в цялата страна. Експертите от Лесозащитните станции (ЛЗС) София, Пловдив и Варна започнаха подготовката на лесничеите, съобщиха от Държавната агенция по горите.

В началото на всяка година се провежда задължителен инструктаж от специалистите на Лесозащитните станции. В него участват служителите с лесовъдско образование от регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия, държавните горски и ловни стопанства.

В инструктажа са включени и представители от общинските структури, сдруженията и лесовъди на свободна практика, които се занимават с изследване на здравословното състояние на горските насаждения.

Там се дават указания за особеностите, начините и сроковете за извършване на наблюденията, сигнализацията, лесопатологичните обследвания през годината за отделните видове вредители и заболявания.

По време на годишния инструктаж се прави и анализ на проведените лесозащитни мероприятия през преходната година, както и предстоящите дейности за защита на горите от вредители, болести и други повреди.