Приключи спасителното археологическо проучване в землището на сeло Мощанец по трасето на лот 3.1 Благоевград - Крупник от АМ "Струма", съобщиха от АПИ.

Проучването е в участъка от км 362+100 до км 362+400. Обектът е в близост до река Струма над местността Бистраците.

Сега може да започнат строителни дейности в тази отсечка от автомагистралата. , уточняват от АПИ. Археологическите разкопки са направени от август до ноември 2017 г. 

Разкрити са останки от селище и некропол от късноримската и ранножелязната епохи, които попадат в обхвата на АМ "Струма". Проучени са 9 жилищни и стопански сгради, както и 70 гроба. Сградите са организирани в сложни, верижни комплекси и са били снабдени с канализационни и отводнителни съоръжения.

Има запазени части от зидове с височина до 1,2 м, което свидетелства за монументалност на проучените комплекси.

Сред откритите археологически находки са керамика, стъклени съдове и гривни, пръстени, фибули /вид катарами/, обеци, инструменти, монети и др. Археологическите проучвания са извършени от НАИМ при БАН.

Участъкът между Благоевград и Крупник от автомагистрала "Струма" (12,6 км) се изгражда със средства от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., която се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.