Предаването на три пристанища в собственост на общините е събитие, което наистина е значимо. Процесът на децентрализация на общините вече е набрал сила.

Това каза премиерът Сергей Станишев по време на официалната церемония по връчване на документите за правото на собственост върху пристанищата на Поморие и Царево.

Стопанисването на тази ключова инфраструктура е преди всичко отговорност.
Сигурен съм, че ще има частен интерес, но трябва да се намери балансът и с интересите на хората,
допълни Станишев.

В присъствието на министър-председателя, областният управител на Бургас Любомир Пантелеев подписа договорите за собственост на двете общини върху пристанищата на Поморие, Царево и Ахтопол.

За първи път общините придобиват собственост върху пристанища от такова значение, отбеляза след подписването бургаският областен управител.

"Историята с прехвърлянето продължи пет години, но днешното събитие е един знак за нарастващата роля на общините в местното самоуправление", допълни той.

Кметът на община Поморие Петър Златанов благодари на Министерския съвет затова, че е повярвал на общините. По този начин значително ще се подобри туристическия етикет на нашите общини, заяви той.

Колегата му Петко Арнаудов - кмет на община Царево допълни, че събитието е сериозна предпоставка за развитието на яхтения туризъм.
Той гарантира, че ще се запазят и интересите на рибарите.

"Остава да покажем, че по-добре ще развиваме тази държавна собственост", каза още Арнаудов.