Яхтеното пристанище в Свети Влас ("Марина Диневи") е незаконно построено върху държавна територия, без каквото и да е право на собственост или ползване. Това стана ясно на пресконференция на несебърската партия ДЕЛА, съобщава Burgasinfo.com.

От ДЕЛА са представили документи, според които дружеството „Куентин" ООД с управител Динко Динев е признато с нотариален акт за собственик на територия, изключителна държавна собственост, без никакви налични доказателства, удостоверяващи право на собственост или друго ограничено право на ползване.

Прокурорска проверка ще установява как е построено пристанището върху изключително държавна собственост, казаха от ДЕЛА.

ДЕЛА:
Строежът на пристанището на Диневи е реализиран върху част от крайбрежна плажна ивица, като по-голямата му част е върху площ, отнета от Черно море.

Освен липса на право на собственост липсват и доказателства, че пристанището е изградено на концесия или е налице право на строеж върху държавен имот, твърдят още от ДЕЛА.

Председателят на партията Атанас Терзиев е посочил абсурдната ситуация, в която министерство на регионалното развитие и благоустройството в мандата на Асен Гагаузов е съгласувало проекта за ПУП за яхтено пристанище в качеството си на заинтересовано лице по смисъла на закона, а именно като собственик.

„Как така министърът счита имота за държавна собственост, но едновременно с това съгласува строеж на частна фирма върху него?", изразява недоумението си Терзиев.

От ДЕЛА подлагат на съмнение и действията на бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев, чието подопечно министерство също е съгласувало проекта без дружеството „Куентин" ООД да има каквито и да било първични документи за собственост.

От наличните публични документи и снимков материал става ясно, че строежът на пристанището на Диневи е реализиран върху част от крайбрежна плажна ивица, като по-голямата му част е върху площ, отнета от Черно море, т.е. от територии, изключителна държавна собственост според разпоредбите на Конституцията, заяви Терзиев.

Според него безпроблемното съществуване на това съоръжение до момента очевидно е ставало с протекции от най-високо ниво и години наред пристанището е било посещавано и легитимирано от политици, въпреки очевидните нередности около собствеността и законността му.

Сигналът ще бъде предаден на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, ДАНС и НАП.

От партията искат още пълна проверка на всички корупционни скандали в община Несебър за последните 3 години, където управлява представляваната от братя Диневи партия Море.

Отговорът на община Несебър:

Бизнес партия ДЕЛА е единствената в бургаски избирателен регион, която фигурира в съдебно производство, приключило с ефективна присъда за купуване на гласове по време на местните избори през 2007 г.

Тримата общински съветници на ДЕЛА, начело с Атанас Терзиев, бяха осъдени в специална декларация от всички останали общински съветници и политически сили още преди една година:

"Партия ДЕЛА се демаскира като напълно незаинтересована от обществения интерес на Община Несебър и демонстрира лош политически ПР, с цел грубо манипулиране на медиите", е декларираното заключение на голямото болшинство общински съветници от всички останали политически сили в Несебър.

Атанас Терзиев и ДЕЛА се опитаха да узаконят мащабно строителство на несебърския полуостров, който е под егидата на ЮНЕСКО, като развалят сделка за замяна на терен, закупен от частна фирма, казват още от общината.

Община Несебър:
ДЕЛА използват действията на МВР и прокуратурата, за да обслужат свой частен, партиен интерес, навързвайки манипулативно фактите.

За да бъдат в прожектора на вниманието, цяла година бе тиражирана лъжата, че замяната е неизгодна и нецелесъобразна за общината, след като това беше единственият начин за недопускане на каквито и да било строителни дейности и разпореждане със земята.

Отново бе пуснат сигнал до Прокуратурата, който завърши с проверка и тя категорично установи, че законите не са нарушени и не се действа криминално, както „проповядва" Терзиев.

Заради безпочвените си и публично клеветнически изявления и приписване на „измислени" престъпления, срещу Атанас Терзиев е заведено дело за клевета в съда. То е по повод интерпретации и злоупотреби на последния, свързани с опрерация „Октопод" на МВР.

Определено може да се каже, че активистите на „ДЕЛА" използваха действията на МВР и Прокуратурата, за да обслужат свой частен, партиен интерес, навързвайки манипулативно фактите, с цел дискредитирането на общината и кмета, заявяват общинарите от Несебър.

В заключение не можем да не скрием възмущението си от откровената неистина, изречена като отговор на журналистически въпрос, дали Терзиев и компанията му нямат конфликт на интереси относно темата на пресконференцията.

За всички в Несебър е известно, че ПП ДЕЛА бе създадена от олигарха Чавдар Александров, който е собственик на най-скъпите яхти, притежавани от българин, собственик на частни самолети, авиокомпания, множество хотели и ваканционни селища.

Александров е председател на Българската федерация по ветроходство, а партия ДЕЛА е съставена основно от негови служители във фирмите, съдружници, или свързани лица.

Освен това призоваваме на свой ред ДАНС, МВР и Прокуратурата, както и Комисията „Кушлев" да провери произхода на средствата на Чавдар Александров, натрупал завидно богатство на доста ранна възраст.

Могат да се довършат проверките за неговите връзки и зависимости, които се проектират днес в политическа активност, чрез партията му ДЕЛА.