Продължава прочистването на водопроводната мрежа на квартал. "Пастир" в Генерал Тошево, съобщи "24 часа".

Очакват се резултатите от лабораторните изследвания за наличие на пестициди и тежки метали.

Забраната за употреба на водата за консумация и битови нужди остава.

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров споделя, че реакцията на кметския наместник и на "ВиК" -Генерал Тошево е била своевременна и точна.

Димитров уточни, че по постоянен адрес в квартал "Пастир" живеят 320 души.

Директорът на Областната дирекция на МВР-Добрич Никола Панчев и ръководителят на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров информираха, че след подаване на сигнала за замърсяване, водата веднага е била спряна. След това жителите в квартала са предупредени за замърсяването.

Откриха пестициди във водата в Генерал Тошево
Обновена

Откриха пестициди във водата в Генерал Тошево

Водата не е годна за пиене и битови нужди

По думите на инж. Павлов се извършва промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения, като водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на абонатите в квартала - 200 на брой.

Дружеството е осигурило водоноска, като изрично се предупреждава, че водата, доставяна с водоноската, е само за битови нужди, но не е годна за пиене. Водоподаването е спряно. То ще се възстанови едва след като лабораторни анализи гарантират безопасността на водата.

Директорът на РЗИ-Добрич Светла Ангелова заявява, че според резултатите от първите проби се касае за замърсяване с пестициди и хербициди.

За случая е информиран министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, вчера стана ясно, че са открити пестициди във водата на квартал "Пастир" в Генерал Тошево