В Бургас продължава кампанията за раздаването на безплатни маски в хранителните магазини. Инициативата е част от мерките срещу разпространението на заразата от коронавирус в региона, съобщават от общината.

Кампанията стартира в началото на тази седмица като идеята е тя да се изпълнява от големите към малките търговски обекти. Раздаването на маските се извършва от 08:30 до 10:30 часа, когато с приоритет магазините посещават възрастните хора.

Маските са осигурени от Община Бургас по разпореждане на кмета Димитър Николов и се предоставят на тези, които не са успели да си осигурят към този момент.

Първоначално за обезпечаването на кампанията са били осигурени 5 000 маски, като в първия ден са били раздадени 2 100, а днес още 1 200 броя.

Над 8000 пенсионери получиха безплатни маски във Варна

Над 8000 пенсионери получиха безплатни маски във Варна

До този момент в кампанията са се включили 50 доброволци

Заради ограниченото количество на маски кампанията не може да обхване всички търговски обекти едновременно, затова раздаването се извършва на етапи в зависимост от наличните количества.

В момента продължава шиенето на още предпазни маски за продължаването на кампанията. С дейността по тяхното разпространение в търговските обекти са ангажирани близо 20 доброволци.

От днес започва и мащабна дезинфекция на всички църковни храмове в Бургас. Първите три, които вече се обработват са Катедралният храм "Св. Св. Кирил и Методий", църквата "Свети Иван Рилски" и "Света Богородица". След тях ще бъдат дезинфекцирани и останалите храмове в комплексите и кварталите на града.

Дават безплатно маски на всички жители на община Левски

Дават безплатно маски на всички жители на община Левски

Шият се по 200 броя на ден

Обработвани ще бъдат както пространствата пред самите храмове, където се струпват най-много хора, така и всички вътрешни пространства и предмети.

Освен цялостното третиране на храмовете, на служителите в тях ще бъдат раздадени дезинфектанти, с които ще се обработват и в следващите дни повърхностите, които най-често се докосват - икони, свещници, места за сядане, олтар и други.

Преди настъпването на големите християнски празници Цветница /12-ти април/ и Великден /19 април/ отново ще бъдат цялостно дезинфекцирани всички храмове в Бургас.