В Котел продължава работата по възстановяване от щетите, нанесени от проливните дъждове през почивните дни, съобщи Нова телевизия.

В града беше обявено частично бедствено положение. Над 200 къщи пострадаха след приливната вълна, като 50 от тях имат нанесени сериозни щети. 

Над 200 наводнени къщи в Котел след проливните дъждове

Над 200 наводнени къщи в Котел след проливните дъждове

В 50 от имотите положението е тежко

Там огледите на щетите са приключили. Комисията, която да направи опис на щетите по къщите, беше назначена още в събота и тя работеше и в неделя, обясни зам.-кметът Шериф Кованджъ.

Той увери, че няма къщи, които може да паднат, но има унищожена покъщнина. Семействата ще бъдат подпомогнати.

Непочистен канал довел приливната вълна в Долна Оряховица, с. Правда и с. Писарево

Непочистен канал довел приливната вълна в Долна Оряховица, с. Правда и с. Писарево

От Община Горна Оряховица ще поискат помощ от държавата

На 26 юни бе обявено частично бедствено положение в Антоново, Котел и Горна Оряховица.

Пред БНР от общината в гр. Котел са заявили, че количествата валежи са основната причина за наводнените улици в ниската част на град Котел - 60-те литра на квадратен метър са затруднили канализацията и затова водата е тръгнала по улиците.

Наводнението в този град става за втори път в рамките на две години на една и съща дата - 26 юни 2019-а и 2021 г. След първото наводнение и последвалия ремонт не са направени достатъчно дъждоприемни шахти. Малкото шахти не работят нормално.

След наводнението комисия от община Котел започна да описва щетите в пострадалите домове. Днес ще бъдат обходени и последните къщи, съобщи заместник-кметът Шериф Кованджъ.

"Наистина има доста наводнени къщи. Част от тях нямат чак такива щети и те не предявяват такива претенции, но има около 50-60, където има нанесени щети", обясни Кованджъ.

Котел обявява частично бедствено положение

Котел обявява частично бедствено положение

Заради паднали проливни дъждове

Възможно е да се предложи промяна на местния бюджет, за да бъде гласувана сума за подпомагане на пострадалите, допълни заместник-кметът.

Много от къщите са разположени в ниската част на града, а някои са направо в дерето, на метри от реката. Когато тя придойде, залива дворовете и част от домовете. Когато и улицата се превърне в река, опасността за живеещите там се увеличава.

"Имаше съмнение, че канализационната мрежа е запушена. Това не е така - преди 15-20 дена поканихме старозагорска фирма, която направи оглед, беше почистена канализационната мрежа", увери Шериф Кованджъ.

По думите му канализационната мрежа просто не може да поеме "новите количества, които се появяват, а те на какво се дължат, вече трябва да се направят анализи".

В деня на наводнението и кметът Коста Каранашев потвърди, че част от къщите около реката са незаконни. Проблемът на една от улиците - "Иглика", е, че е дере в извънурбанизираната територия. То трябва да се почисти, да се канализира и да се направи нова отводнителна система до реката, но разходите не са по силите на общината.

Жителите на тази улица смятат, че проблемът е в канализацията. "Шахтите са запушени. Асфалтът е направен върху шахтите. Това е от предния път, когато се случи, го асфалтираха и върху шахтите."

"Само казват, че е почистено. Тази тръба върви точно тук, под асфалта, дето трябва да е чистена и се влива покрай тая улица, и влиза в реката, но тя е задръстена", обясниха пострадалите пред общественото радио. Те казаха, че след наводнението никой не е дезинфектирал.

Порой наводни Котел

Порой наводни Котел

Евакуират хора