Продължава засиления контрол на водата на град Стара Загора - той се извършва на "крана на потребителя". Мониторингът е във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности от ВиК - Стара Загора по водоснабдителната мрежа на територията на града.

На 08.10.2022 г. служители на РЗИ - Стара Загора са извършили извънредно пробонабиране от 9 пункта, разположени в четири различни зони в града. Резултатите от направения анализ не показват отклонения от изискванията за качество, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

И през предходната седмица няма отчетени отклонения в област Стара Загора.

В РЗИ - Стара Загора няма постъпила информация от общопрактикуващи лекари за регистрирани случаи на чревни инфекции на лица от пациентските им листи.

Също така няма и регистрирана повишена заболяемост от чревни инфекции, свързани с консумация на питейна вода. За периода са регистрирани два вероятни случая на Вирусен хепатит, един за гр. Стара Загора и един за с. Горно Ботево, община Стара Загора и един потвърден случай на Ентероколит с причинител Клостридиум дефициле в гр. Стара Загора.

Старозагорци пият вода според нормите, уверяват от РЗИ след повторен анализ

Старозагорци пият вода според нормите, уверяват от РЗИ след повторен анализ

Първоначално от 11 проби са установени отклонения в 3 пункта