Проливните дъждове и бурни вълни причиниха големи щети на Централния плаж и плаж "Харманите" в Созопол. На Централния плаж по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи, съобщи bTV.

Положението е много тежко, бих казал дори критично. Необходими са спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето, поясни Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

По думите му първоначалните анализи сочат, че са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които са принудени да осигурят в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон.

Вторият проблем е, че имаме нужда от съдействието на институциите, без чието разрешение не можем да предприемем възстановителни мерки", допълни Спасов.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, РИОСВ, Басейнова дирекция и кмета на Созопол с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете.

Съседният плаж "Харманите" е още по-увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо на пясъка и водите, които се изливат от тях са накъсали на парчета ивицата.

Багер продължава да копае на Централия плаж в Созопол

Багер продължава да копае на Централия плаж в Созопол

Седмици след протестите

Припомняме, че през ноември месец 2020 година се проведе протест в Созопол срещу разораването на плажната ивица за изграждане на дига. Жителите на морския град се събраха на Централния плаж на мълчалив протест.