Близо 200 жители на Черноморец протестираха пред кметството в града.

Те са недоволни от заповедта на областния управител на Бургас Константин Гребенаров, с която се забранява достъпът до морския плаж Вромос.

Забраната беше издадена преди два дни, заради отчетена повишена радиоактивност.

Протестиращите посочиха, цитирани от БНР, че ще заведат дело за пропуснати ползи, тъй като вследствие на забраната са отменени много туристически резервации.

Собственици на хотели се оплакаха, цитирани от БиТиВи, че заради забраната туристи отказват резервации.

Заливът Вромос е предпочитано място за къмпингуване. Той се намира между Бургас и Созопол.

По-късно днес стана ясно, че министърът на финансите Симеон Дянков и Областният управител Гребенаров са се срещнали с протестиращите в Черноморец.
На срещата са присъствали и народните представители от ГЕРБ Иван Алексиев и Стоян Гюзелев с представители на местното население, кмета на Черноморец и общински съветници.

Два бяха основните въпроса, които тревожат местното население.

На въпроса „Има ли връзка между издадената заповед и проекта „Бургас - Александруполис", Симеон Дянков категорично заяви, че промяна в становището на правителството относно проекта няма и заповедта не свързана по никакъв начин с него.

Дянков пое ангажимент да бъде събрана пълна информация относно плажа „Вромос", дори ако се наложи  да бъдат направени повторни замервания.

От своя страна Гребенаров обясни на присъстващите, че заповедта е издадена на базата становищата на редица компетентни институции, според които има повишаване на радиационния фон до два пъти.

„Като местен жител, който е запознат с проблемите в туризма, с неохота издадох настоящата заповед, но не мога да замълча и да рискувам здравето на хората, при условие че редица компетентни институции посочват, че проблемът със замърсяването на плажа не е окончателно решен и той е опасен за здравето на хората," категиорично заяви Гребенаров.