За справедливо решение от страна на съда и за спиране на провокациите по време на Великденския пост призова кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Десетки граждани на Кюстендил и Карлово се събраха на протест пред Съдебната палата в София преди началото на днешното заседание по спора за вакъфските имоти, за да изразят отново недоволството си срещу претенциите на мюсюлманското настоятелство.

Надяваме се на справедливо решение, което да покаже, че те не са първоприемници на тези вакъфски общини, подчерта кюстендилският кмет и поясни, че имотите нямат нищо общо с мюсюлманското вероизповедание.

Паунов пожела въпросът най-после да се разреши, за да може всеки по мирен път и с труд да изкарва прехраната си. „Вместо да сме тук и да стоим на студа отново, да работим за това, за което са ни избрали хората", коментира той.

Кюстендилци и Карловци отново заявиха, че са дошли в София пред Съдебната палата, за да бранят културно-историческото наследство.
Според кмета на Кюстендил е ясно, че има политически заигравки, но по думите му, инвестицията в ромските махали може да се окаже малко по-печеливша от провокациите по отношение на джамиите.

Няма да допуснем част от историческия център на Карлово да е в ръцете на Главното мюфтийство, обяви Светлозар Янков, председател на ВМРО Карлово.

Той поясни, че недоволството им е породено от решение, чрез което се връщат част от центъра на Карлово и по-специално парка и градинката около "Куршум джамия", както и самата сграда на Главното мюфтийство. Янков разказа легенда, според която именно във въпросния парк са убивани членове на революционния комитет на Карлово, а около труповете им техните вдовици били задължавани да играят вдовишко хоро - "Тази легенда ни задължава да защитим града си от такива посегателства." Според Янков жалкото е, че проблемът не е само на Карлово и Кюстендил, има го и в други градове, но хората не се надигат.

Ако все пак решението на съда не бъде това, за което настояват, хората ще продължат да протестират.

Карловци и кюстендилци заявиха, че очакват съдът да се произнесе  с правилното решение, което е имотите да не преминават в ръцете на Главното мюфтийство.

Протестиращите отново ще присъстват и в съдебната зала.

От изхода на този процес зависи и бъдещето на делата за вакъфските имоти, водещи се в окръжните съдилища. Те са замразени в момента. Ако Софийският апелативен съд отсъди, че Главното мюфтийство е правоприемник на мюсюлманските настоятелства преди 1949 г., делата за вакъфските имоти ще бъдат подновени и съдът ще трябва да се произнесе по същество. Но дори да реши, че мюсюлманското вероизповедание не е правоприемник, съдилищата пак трябва да се произнесат по същество за вакъфските имоти.