Протест във Варна заради затварянето на един от басейните в плувния комплекс "Приморски".

Родители на деца, които тренират водна топка и синхронно плуване, негодуват, че от началото на октомври басейнът не се използва заради профилактика, съобщава БНТ.

Тренировките все още не са възобновени, тъй като фирмата, която доставя дезинфектанти за водата, не може да изпълни договора заради драстично поскъпване на препаратите.

Родители, треньори и деца се събраха пред сградата на община Варна с искане казусът да бъде решен възможно най-скоро. При протестиращите дойдоха и представители на общината, които обещаха да имат нова среща във вторник, за да продължат преговорите.

Родителите и треньорите се притесняват, че на децата им предстоят държавни първенства и те не могат да се подготвят пълноценно. В плувния комплекс има още два басейна, но времето за тренировки е много малко и има ограничители за коридорите.

От общината обещават басейнът да заработи отново до два месеца, когато ще бъде избран нов доставчик на препарати за дезинфекция. Досега за осигуряването им бяха необходими 200 000 лева. В момента вървят процедури за нова обществена поръчка, като при нея парите ще бъдат увеличени на 500 000 лева.

Форсмажорните обстоятелства за доставката на такива химически материали постави фирмата и нас като социална политика в неизгодна позиция, обясни зам.-кметът Коста Базитов.

Родителите вече са заявили желание да помогнат финансово за закупуване на препарати до подписване на новия договор.