Седем общини в Пловдивска област може да се водоснабдяват с планинска вода, съобщава БНТ.

Причината е, че българо-израелска компания започва предпроектни проучвания как от чешмите в хиляди домове да потече питейна вода от каскада "Въча". Дейностите ще продължат до края на октомври чрез финансиране от регионалното министерство в размер на 350 000 лева.

Въпреки че идеята пловдивчани да пият планинска вода е още от 70-те години на миналия век, същинските проучвания започват едва 50-години по-късно.

В момента до домовете в Пловдив достига вода предимно от сондажи в река Марица. Според кмета Здравко Димитров обаче жителите на града не са застраховани от кризи като тази в Перник.

Той обясни, че в момента две сонди са спрени и налягането по високите етажи е ниско. По негови думи водоснабдяването от "Въча" ще е алтернатива - чиста питейна вода, идваща по гравитачен път. Сондите пък щели да останат като второ резервно захранване.

В проучвателния екип влизат експерти от държавната електрическа компания на Израел. Вече са взети две проби от каскада "Въча", които показват, че водата е идеално чиста.

След като проектът бъде осъществен, Пловдив ще може да добива вода от планината поне 50 години. На следващ етап това ще е възможно и за Хасково.