По инициатива на областния управител Мария Димова се проведе работна среща във връзка с мероприятията по ограничаване и ликвидиране на последиците от пътния инцидент в района на Бяла, станал на 7 декември 2006г, информира Ruseinfo.net.

На срещата бяха набелязани мерки за превантивен контрол по пътищата на територията на област Русе, както и за обезопасяване на движението и подобряване на инфраструктурата в критичните пътни участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Участие в срещата взеха директорите на Областна дирекция „Полиция" Русе, Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Областна дирекция „Гражданска защита" и Областна пътно управление.

Г-жа Димова благодари за ефективните и координирани действия на всички екипи, които се включиха в преодоляване на последиците от трагичния инцидент. На работната среща бе взето решение за сформиране на комисия от институциите, участвали в срещата, както и представители на КАТ, Електоразпределение, Областна дирекция „Земеделие и гори", община Бяла и Фонд „Републиканска пътна инфраструктура".

Комисията, която започва работа в сряда, ще извърши обследване на критичния участък в Бяла и ще препоръча мерки за подобряване на пътната инфраструктура с цел ограничаване до минимум на пътно-транспортните произшествия. В рамките на срещата бяха обсъдени и предложения за контрол на трафика и превенция.

Сред предложенията бяха поставяне на камери в рисковия участък, изграждане на шлюз за аварийно спиране, засилено полицейско присъствие, както и поставяне на допълнително осветление и билбордове, сигнализиращи опасния район с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

По инициатива на Димова ще се реализира мащабна информационна кампания за безопасност по пътищата на област Русе. В нея ще бъдат включени авторитетни и уважавани личности от града и региона, които с личен пример да популяризират спазването на правилата за безопасност.

Обсъдена бе и идеята за организирането на среща с представители на транспортните фирми от област Русе и фирми, превозващи служители със собствен транспорт и всички институции, участващи в състоялия се работен форум.