Служителите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) проверяват извънредно язовирите и съоръженията към тях в страната заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните обеми от топенето на снега.

Провеждат се и извънредни инспекции на проблемните водоеми. Действията на ДАМТН са по разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Ако се окаже, че при някои от водоемите има проблеми, ДАМТН има готовност да командирова допълнителни служители, които да следят ситуацията в районите с по-висок потенциален риск. Има готовност и за въвеждането на 24-часови дежурства.

Активиран е и извънредният щаб, който ще действа постоянно в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Поддържа се и постоянен контакт с представителите на местната власт, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

Агенцията апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.