Проверяват плажната ивица в кв. Победа, съобщават от областната администрация на Бургас.

Областният управител проф. Мария Нейкова е издала заповед за извършване на проверка на плажна ивица, намираща се в кв. Победа.

Заповедта е следствие от проведено извънредно заседание на Съвета за сигурност на "Пристанищен район Бургас", на което е предоставена информация, че върху плажната ивица има незаконно разположени рибарски лодки и постройки, а плажната ивица е обсипана с отпадъци. Констатиран е и опит, който не е изолиран случай - от неизвестни лица с лодка да се качат на борда на кораб, намиращ се на рейд в Бургаския залив.

Със заповедта си проф. Нейкова е назначила междуведомствена комисия, в която са включени служители и експерти от регионалните структури на: ОДМВР, Зонално жандармерийско управление, Морска администрация, Пристанищна инфраструктура, РИОСВ, РЗИ, ИАРА и Община Бургас.

В тридневен срок комисията ще извърши проверка на имота, представляващ крайбрежна плажна ивица, защитена територия и е изключителна държавна собственост. Проверката ще бъде фокусирана върху спазване на режимите за опазване и управление на защитени територии и защитени зони в границите на морските плажове. Комисията още трябва да установи спазването на изискванията и ограниченията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, недопускане извършването на строителни дейности, заустване на непречистени отпадни води и други забранени дейности, включително наличието на разположени върху пясъчната ивица лодки и други плавателни съдове.

При установяване на нередности, съгласно заповедта и функционалната компетентност на ведомствата, ще се предприемат незабавни действия за отстраняването им. При необходимост ще се предложат и законодателни инициативи, уреждащи тези отношения с цел преустановяване на незаконните практики.