Психично болен мъж нападна момиче с нож в София, съобщи Нова телевизия.

Мъжът е известен на квартала, в който живее, понеже това не е първото му нападение, а е посягал и на възрастни жени.

Нападнатото момиче разказва, че с приятелки са седели на пейка пред блока, когато една от тях го е видяла и го е разпознала. Психично болният се е приближил към децата и е започнал да оглежда пейката, на която са седели. В следващия момент мъжът е извил ръката на пострадалото момиче, бутнал е телефона от ръката му и е посегнал с нож.

Децата са се разбягали, като две от тях са отишли при две жени, за да обяснят какво се е случило, но те не са реагирали.

Майката на нападнатото дете разбира за инцидента 10-тина минути по-късно, като през това време момичето се е обадило на полицията. Час по-късно мъжът е задържан за 24 часа, но е освободен. От "Детска педагогическа стая" са разпитали детето.

Майката обясни още, че психично болният живее в съседния вход. Тя призова институциите да обърнат внимание понеже мъжът е агресивен и тормози родители, деца и възрастни жени. Наблизо има училище и детска градина, допълни още тя.

Психично болен напада хора по улиците в няколко града

Психично болен напада хора по улиците в няколко града

Срещу него са подадени 29 сигнала, но те са прекратени, тъй като той не може да носи наказателна отговорност

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е постановила незабавно отвеждане на психично болния В.С. в лечебно заведение със спешен прием, където да бъде предаден на дежурен лекар за лечение.

Прокурорската преписка е образувана по повод подаден сигнал от бащата на В.С. до Софийска районна прокуратура от 10.06.2024 г. и не е свързана с медийните публикации за нападнатото дете, по отношение на които към настоящия момент няма докладвана преписка в СРП.

След справка е установено, че е налице идентичност на лицето от разпространените публикации и гражданина, срещу когото е подаден сигнала от 10.06.2024 г. Става въпрос за лице, живущо в гр. София, ж.к. "Люлин", спрямо което са налице данни, че страда от психично заболяване и е опасно за околните.

На 12.06.2024 г. по указания на прокурор при Софийска районна прокуратура е възложена незабавна проверка, в рамките на която лицето е установено и задържано за предприемане на специализирани медицински грижи за овладяване на спешното му състояние.

Предстои да бъде преценена необходимостта от вземане на решение за провеждане на задължително лечение от страна на ръководителя на лечебното заведение, в което е настанен В.С., с мотивирано искане до Софийски районен съд.