Публикуваха доклада за Оценка на въздействието на околната среда на инвестиционно предложение за АМ "Русе - Велико Търново" на страницата на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщиха от АПИ.

Предвидени са 10 срещи в населените места, през които ще преминава трасето на автомагистралата. Те ще бъдат между 28 ноември и 1 декември 2017 г.

На 28 ноември е дискусията в общините Павликени, Горна Оряховица и Велико Търново, а на 29 ноември в Полски Тръмбеш, Ценово и Бяла. На 30 ноември докладът ще бъде представен пред жителите на общините Борово, Две могили и Иваново. На 1 декември е обсъждането в община Русе.

АМ "Русе - Велико Търново" е с приблизителна дължина 133 км. Началото на проекта е на 3 км източно от съществуващия Дунав мост при Русе, а краят е след Дебелец, по посока на път II-55.

В разработените варианти на трасе са проучени възможните технически решения за изграждане на автомагистралата по нов терен извън съществуващия път I-5. Проектът е разделен на три участъка: Русе - Бяла /от 0+400 до км 40+357/, обход на гр. Бяла /от км 40+357 до км 76+200/ и Бяла - Велико Търново /от км 76+200 до км 133+500/.

Припомняме, пътят Русе-Бяла е един от най-интензивните маршрути с най-много катастрофи. Един от най-тежките инциденти в този участък бе на 7 декември 2007 година. Тогава в сблъсък между камион и автобус загинаха 18 души. Преди година предишният регионален министър Лиляна Павлова обясни, че участъкът ще се изгражда на 3 или на 4 лота.

Автомагистралата е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява транзитния трафик по коридор №IX и международен път Е85.

АМ "Русе - Велико Търново" ще бъде основна връзка, свързваща втория мост над река Дунав при Русе с гр. Велико Търново, с път I-4 София - Велико Търново - Варна, път I-3 София - Плевен - Русе и бъдещия участък от АМ "Хемус".

Докладът за ОВОС на инвестиционното предложение, заедно с всички негови приложения, а също и Докладът за оценка на степента на въздействие могат да се видят на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg. Те са на разположение и на хартия в администрацията на конкретната община всеки работен ден.

Пълният график за срещите по дни и часове в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/obyavi/obyava-za-provezhdane-na-sreshi-za-obshestveno-obszhdane-za-obekt-am-ruse-veliko-trnovo

Докладът е в секция "Нормативна база", подсекция "Документи" - http://www.api.bg/index.php/bg/normativna-baza/dokumenti/dovos-ruse-veliko-trnovo/.