Предвижда се през 2020 г. да бъде отворен граничният пункт Рудозем-Ксанти. Това стана ясно на провелия се в Ксанти форум по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция, чиито председатели са зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова и зам.-министъра на икономиката и развитието на Гърция Статис Янакидис.

Сред темите, които обсъдиха държавниците от двете страни, бяха изпълненията на стратегическите проекти - изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти и пътните връзки към него, както и защитата от наводнения в трансграничния регион.

С още € 480 хиляди засилват строежа на ГКПП на Рудозем - Ксанти

С още € 480 хиляди засилват строежа на ГКПП на Рудозем - Ксанти

Бъдещият граничен пункт ще обслужва преминаващи автомобили, тежкотоварен трафик и хора

И двете страни изразиха готовност за отваряне на пункта Рудозем-Ксанти, а проектът беше определен като приоритетен. Според предварителните прогнози на участниците в заседанието той ще бъде завършен и пуснат в експлоатация през 2020 г. На срещата бяха одобрени условията за набиране на проекти за малки и средни предприятия, които да развият своя капацитет в трансграничния регион и да допринесат за икономическия растеж и заетост. Общата стойност е 10 милиона евро, а всяко предприятие може да получи финансиране до 200 хиляди евро. Съфинансирането от страна на бенефициентите ще бъде 35 %, а максималната стойност на всеки проект може да възлиза на 600 хиляди евро.

Фирма с капитал от 100 лв. спря поръчката за ГКПП "Рудозем - Ксанти"

Фирма с капитал от 100 лв. спря поръчката за ГКПП "Рудозем - Ксанти"

Фирмата е регистрирана за продажба на коли и мотори

Областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви, че подобен вид проекти ще бъдат финансирани за първи път, което е огромен успех за България и Гърция и най-вече за фирмите от пограничните райони.

Припомняме, обществената поръчка за строителството на ГКПП "Рудозем - Ксанти" беше стартирана през миналия месец май от областния управител на Смолян Недялко Славов. През юни тази година обаче фирма спря процедурата.