От 1 юни пускат чешмите в градските градини и парковете в София, съобщава БГНЕС.

На места някои районни кметове са взели сами такова решение и вече са ги пуснали, но от началото на следващия месец те се пускат навсякъде.

Директорът на Общинското предприятие "Паркове и градски градини" Милена Васева посочи, че заради пандемията нови чешми няма да се изграждат.

Под въпрос остава реализирането на ремонта на чешмите при езерото с лилиите в Борисовата градина. "Там искаме цялостно изпълнение - включили сме няколко чешми, цялото пространство, осветление, както и подземната инфраструктура и канализацията да бъде възстановена. На този етап те ще бъдат пуснати както работеха миналата година", обясни Васева и добави, че в плановете на предприятието е да бъде поправена чешмата при Обсерваторията, както и тази при братската могила.

Чешмата в "Докторската градина" ще заработи отново, след като миналата година е била възстановявана на два пъти, включително при вандалски акт.

Васева посочи, че има граждани, които си носят инструменти и сами пускат чешмите, което обаче е нередно. Най-често ставало въпрос за стопани на домашни любимци. По тази причина се обмисля да бъдат направени по-ниски корита, от които домашните любимци да могат да пият вода. Според Васева такива възможности ще има на някои места още от тази година.

По нейни думи тази година целта е цялостно да се възстановяват стари чешми. За целта се предвижда поставянето на охранителен пост или видеонаблюдение.

Поетапно започна и пускането на бутоните на т.нар. "умни светофари", които за времето на извънредното положение бяха спрени, за да се предотврати евентуално разнасяне на заразата.