От днес тръгва петата довеждаща линия на градския транспорт до метрото в София, съобщава БТА.

Линия № 805 с малки електрически автобуси свърза кв. "Студентски град" с "Малинова долина", както и кв. "Витоша" с метростанция "Витоша".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че това е изключително важен проект, започнал с "Манастирски ливади", след това с "Горна баня", "Карпузица", "Овча купел", а сега и със "Студентски град". Неговата цел е да има по-добро обслужване в кварталите с най-голямо натоварване.

Линията с общ пробег 11 км включва 18 спирки по желание и 15 постоянни спирки. Автобусите се движат на интервал от 12-13 минути и засега ще работят само в делничните дни от 5:50 часа до 22:45 часа.

Линията се обслужва от четири електробуса с вместимост 22 души.

Три нови линии свързват столичния кв. "Горна баня" с метрото от днес

Три нови линии свързват столичния кв. "Горна баня" с метрото от днес

Транспортното обслужване ще бъде с малки електрически нископодови и климатизирани бусчета

Фандъкова посочи, че от сутринта над 50 души са ползвали автобусите, които спират на спирките на градския транспорт, както и по заявка с махване на ръка от гражданите. Тя обясни, че чрез специално разработено мобилно приложение BUSINN ще се предлага възможно най-удобна точка за качване и слизане. То ще показва точното местоположение на бусчето по маршрута и ще предоставя информация за времето на пристигане до съответна заявена точка.

Фандъкова заяви, че маршрутът на довеждащия транспорт е определен в партньорство с инициативните комитети на кварталите. Според нея проектът ще допринесе за увеличаването на пътниците в градския транспорт и за намаляване на автомобилите.

Следващият кмет има задачата да разшири довеждащия транспорт и в кварталите "Младост", "Овча купел" и "Люлин", посочи Фандъкова.

Приложението вече работи за останалите линии, а за тази ще започне работа следващата седмица, тъй като отново ще има нужда тестването му в реални условия на движение по линията.

Първата линия № 801 се движи в кв. "Манастирски ливади - изток и запад" и "Павлово - Бъкстон" и прави връзка с метростанция "Красно село". Три линии № 802, 803, 804 на довеждащия транспорт пък свързват кв. "Горна баня", "Карпузица", вилната зона с метростанция "Горна баня".

Разширението на третия лъч на метрото върви по график и приключва до 2025 г.

Разширението на третия лъч на метрото върви по график и приключва до 2025 г.

Пътникопотокът през новите три станции ще бъде 43 000 души