Работник на "Мини Марица Изток" е загинал при трудова злополука в Рудник Трояново 1, съобщиха от пресцентъра на дружеството, цитирани от икономическия портал на Стара Загора.

37-годишният Милен Драганов Динев е работил като електрошлосер на гумено-транспортни ленти и е попаднал под високо напрежение.

Загиналият 37-годишен работник е бил ударен от ток с напрежение 6 хил. волта.

Инцидентът е станал вчера около 13.00 часа по време на профилактика на съоръженията в залата на задвижваща станция № 1032 в участък Добив. По случая тече разследване.

Ръководството на дружеството ще направи пълен анализ на причините за злополуката и ще запознае с него персонала.

Според заместник-изпълнителния директор Тенчо Каряков, Динев има 17-годишен стаж и е един от най-добрите електромеханици в дружеството.

Инцидентът е станал по време на рутинен основен ремонт на станция гумено-транспортни ленти в участък Добив.

Най-вероятно Милен, който е бил в залата с друг свой колега, е залитнал, нарушил безопасното разстояние и загинал на място.

Ще бъдат проведени и извънредни проверовъчни изпити на всички електрошлосери в дружеството.

Преди два месеца друг служител загина при производства авария отново в рудник Трояново 1.

При смяна на регулираща ролка на обръщателна станция са се скъсали обтягащите винтове. Машината, която тежи над 50 тона, се премества с голяма сила 4 метра назад и събаря в пръстта 37-годишния Красимир Георгиев.

Мъжът загива на място.

Неговият колега - 43-годишният Христо Драганов, е получил контузия на единия крак.

Двамата са работили като машинни шлосери в рудника и са извършвали рутинна задача по смяна на ролката.

Вътрешната проверка, според инженер Каряков, е доказала, че става дума за грубо нарушаване на техниката за безопасност и експлоатация при ремонтни дейности.