На линейките в Перник ще бъдат монтирани устройства за радиовръзка с МВР.
Това е едно от основните решения, които са взети на състоялата се среща при областния управител на Перник във връзка с зачестилите нападения над медицински екипи на Спешната помощ в региона.

Припомняме, само от началото на месеца имаше два драстични случая на агресия над служители в Спешната помощ. На 3 май линейка бе повикана на фалшив сигнал с цел медицинския екип да бъде набит, а миналата седмица млад мъж, на когото вече е оказана медицинска помощ, нападна шофьора на линейката, а приятелката му го подкрепи със заплахи с нож в ръка.

Директорът на Спешната помощ в Перник заяви, че всеки четвърти сигнал е съмнителен и често се налага да се вика патрулка за подкрепление.

За да се установява бърза и директна връзка между екипите на спешна помощ и МВР е нужно да се възстановяват радиостанциите в линейките.

На вчерашната среща е обсъдена и възможността за въвеждане в експлоатация и на „паник бутони“, които да бъдат използвани при опасност от лекарите.

В срещата при областния управител взеха участие директорът на ЦСМП Перник, представители на филиалите на Спешна помощ от областта, на ОД на МВР- Перник и кметовете на всички общини.