Все по-често има случаи, когато родители подозират децата си, че взимат наркотици или откриват скрита дрога в дрехите им, регистрират от Комисията за борба с противообществените прояви в Несебър.

Експертите предлагат тест за родители, с който лесно ще определят дали детето им е употребило опиат, съобщи Burgasinfo.

Към такъв тип проблеми трябва да се подхожда деликатно, а не директно с нападки, което е основна грешка от страна на родителите, наблюдават консултантите в комисията.

Нормално е майките и бащите да се притесняват, но доста често това е повече от необходимото. За едно дете е важна средата, а право на родителя е да знае как това се отразява на подрастващия, смятат психолозите.

Когато се появи съмнение за употреба на наркотици повечето родители избират агресивния подход, който включва кръвни тестове в болница и прегледи при няколко специалиста.

Вариантът не е подходящ, тъй като в повечето случаи става въпрос за деца от 10 до 18 години. Ето защо се предлагат бързи и ефикасни тестове, които изискват единствено изследване на урината, обясниха от местното звено в Несебър.

Ако лакмусът реагира положително трябва да се потърси мнение на лекар, но с този тип бързи тестове се дава алтернатива за родителите, когато се съмняват, че детето им взема дрога, обобщават специалистите.

Тестът може да бъде получен напълно безплатно от офиса на Комисията за борба с противообществените прояви в града, уточняват от пресцентъра на община Несебър.

Статистиката показва, че почти всеки трети тийнейджър е пробвал наркотик и знае откъде да се снабди с него. Въпреки привидно засиления контрол, дилърите не стоят далече и от потенциалните си клиенти от гимназиите и професионалните училища, като марихуаната се смята за най-търсена от младежите.