Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева и кметът на Шумен Красимир Костов ще открият официално строителните дейности по разширението на депото за твърди битови отпадъци, клетка 2, в град Шумен, съобщава БиТиВи.

Депото е определено за регионално и ще обслужва населението на Шумен, Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Нови пазар, Каолиново, Хитрино и Венец.

Разширението му се налага поради съкращаване на експлоатационния етап на първа клетка за депониране, която има капацитет само за битовите отпадъци на община Шумен.

Проектът за разширение предвижда довършване клетки 2 и 3 - за депониране, събиране и отвеждане на биогаза, инсталация за измиване на транспортната техника, монитор за откриване на радиоактивни отпадъци, свързващ колектор за инфилтрата с пречиствателната станция в Шумен, укрепване на свлачища, както и обособяване на лесозащитен пояс.

През тази година започва строителството на клетка 2 и укрепване на свлачище. Изграждането на обекта ще се финансира със средства от държавния бюджет в размер на 3,5 млн. лева.