На 31 май ще е последният спектакъл в сградата на театър "София" преди започването на на планирания ремонт. Същинските строително-монтажни работи ще започнат в началото на юни и трябва да приключат до края на 2023 г., съобщиха от Столична община.

"През този период представленията на театър "София" ще се играят регулярно на сцените на Театро, Натфиз, Младежки театър, театър "Сълза и смях, Театъра на българската армия и зала Азарян в НДК. През есента предстои и премиера на комедията "Малко невинно убийство" на сцената на Театро, като до края на септември на същата сцена ще се играят още три представления - "Горчивите сълзи на Петра фон Кант" , "Олд Сейбрук" и "Последният страстен любовник", информира директорът на театъра Ириней Константинов. По време на ремонтните дейности театърът ще има представи 3 премиерни спектакъла, един от които ще е детски. Детските представления ще бъдат играни на сцената на театър "Азарян".

СО се отнася с ремонта на Театър „София“ като към панелен блок в „Люлин“ 8

СО се отнася с ремонта на Театър „София“ като към панелен блок в „Люлин“ 8

Той изрази притеснението си, че ремонтът предвижда промени в интериора

"Използвам случая да благодаря на всички колеги- директори, които ни поканиха и отделиха от своето собствено репертоарно време за нашия театър", допълва Константинов.

По време на ремонта сградата ще бъде обновена, като ще бъдат осигурени и техническите възможности за обезпечаване на театралната продукция. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, които включват поставяне на 8 см топлоизолация, цялостен ремонт и изолация на покрива, подмяна на остарялата и неефективна дограма имодернизация на отоплението -изграждане на радиаторно отопление на общите помещение и цялостна климатична инсталация, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталации.

От Спаси София се ядосаха на Фандъкова, че иска да сменя фасадата на театър "София"

От Спаси София се ядосаха на Фандъкова, че иска да сменя фасадата на театър "София"

Активистите настояват обществената поръчка да бъде прекратена

При ремонта ще бъдат съхранени всички орнаменти, характерни за специфичния облик на фасадата на сградата. Проектът предвижда модернизация на техническите съоръжения за реализацията на театралните постановки - цялостна модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата. Планирано е и изграждане на нови сценични съоръжения, въвеждане на изцяло ново техническо обезпечаване, което да подобри и модернизира работата на театъра и да увеличи възможностите на режисьорите, сценографите, драматурзите и актьорския състав. Също така ще бъдат обособени над 15 нови помещения.

Дейностите се реализират по проект "Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на театър София, район Оборище", финансиран по ОПРР 2014-2020.