Ремонтът около НДК поскъпна отново. Дейностите по подмяна на декоративния паваж в парковото пространство скачат финансово с още стотици хиляди левове, предаде БГНЕС. Столична община отпуска още 315 600 лева с ДДС за подмяна на червените павета в района.

Първоначално предвиденият бюджет за ремонтните дейности около НДК е малко над 13,4 милиона лева. С тази крупна сума в последните няколко месеца около културния ни дворец кипи обновителна дейност, която да подобри облика на НДК и на парка около него. Близо 8 милиона лева от сумата са средства на Столична община, а останалата част от финансирането е по Оперативна програма „Регионално развитие".

Въпреки немалката сума, която е заделена по проекта, от Общината отчитат, че ремонтът върви в две посоки - пренареждане и направа на допълнителна паважна настилка от червен пясъчник и запълване на широки фуги в декоративна настилка. За пренареждане на малките червени павенца Общината се готви да плати почти 140 000 лв., а за фугирането им - още около 176 000 лв.

Ремонтът не трябва да продължава повече от месец и половина след подписването на договора. От техническата документация към поръчката става ясно, че ще бъдат обработени около 1250 кв.м. павета, а дължината на фугите, които трябва да се запълнят, ще е 10 000 метра.

Ремонтът ще засегне част от парковото пространство зад НДК, както и част от парка, който се намира зад паметника "1300 години България" от страната на ул. "Фритьоф Нансен".

Очакванията са реновирането на алеите, градинките и фонтаните пред и около НДК да приключатв навечерието на местните избори през есента.