Започна реставрацията на църквата „Свето Рождество Богородично” в свогенското село Миланово.

Реставрационните и строителни дейности се осъществяват в рамките на мащабен проект на Софийска област с наименованието „Храмът на родовата памет”, съобщават участници в реализацията му.

Изпълнител на проекта е сдружение „Свето Рождество Богородично”, а сред партньорите е Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“ към Изпълнителна агенция по горите.

По време на първата копка областният управител на Софийска област Росица Иванова заяви, че това е едно свято място, където се събират слънчевите лъчи, както са го определили местните хора. Тя изрази убеждението си, че храмът заслужава да бъде възстановен в цялата му прелест и святост.

Светото място е паметник на културата от местно значение. Църквата е построена през 1492 година според оригиналния надпис над храмовите двери. Освен реставрация и консервация на мястото ще бъде възстановена камбанарията на храма, а близо до него ще има място за отдих.

Реставрацията ще бъде направена с екологични материали и няма да се полага бетон.

Росица Иванова посочи, че пътят няма да бъде асфалтиран, но ще бъде насипан.

Преди да бъде започната реставрацията е направено проучване на иконите, иконостаса, украсата и стенописите от гледна точка датиране, принадлежност към съответните школи, както и художествената им стойност.

Проектът се финансира по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година. Той е на стойност 617 519 лв. с ДДС.