ПОСЛЕДНО:
Захранването в мрежата на ЕVN Bulgaria в района на Слънчев Бряг е възстановено, съобщиха от дружеството.
След съвместна работа на аварийни групи на ЕVN Bulgaria и НЕК в 18,18 часа бе възстановено захранването по авариралия електропровод, собственост на НЕК, в района между подстанции Хоризонт и Слънчев бряг.

След възстановяване подаването на високо напрежение от НЕК към мрежата на ЕVN Bulgaria, влиза в сила въведеният по-рано през деня от НЕК ограничителен режим на електроснабдяване за района северно от Бургас - един час със захранване, последван от един час без захранване и се въвежда съгласно Закона за енергетиката.

Целта на въвеждането на режима е да се предотврати възникване на нова авария в следствие претоварване предвид високото потребление в разгара на летния туристически сезон по Черноморието.
Той ще е в сила до отстраняване на повредения стълб от 110-киловолтовия електропровод, което се очаква да се случи до края на утрешния 24 юли. 

 

По-рано днес на брифинг в София от EVN коментираха, че не са оптимисти за бързото отстраняване на аварията в електропровода, снабдяващ огромен район от българското Черноморие с ток.

Авария спря и втори електропровод.
                                 Още...

Трябва да се сложи нов стълб, след това да се пусне напрежението и после да се пусне тока по електропроводите средно напрежение, обясни Георг Волфнер, регионален мениджър на EVN България.

След настъпилата снощи в 20:39 авария без електроснабдяване остава всичко от Обзор до Ахелой. Без ток са големи курорти като „Слънчев бряг", Несебър, „Свети Влас".

По принцип за 48 часа системният оператор има право да обяви ограничителен режим.
Ако аварията продължи повече от 48 часа и засяга една община, решението може да бъде взето от кмета или от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Припомняме, авария в 110-киловолтов електропровод, собственост на НЕК, прекъсна електрозахранването към EVN Bulgaria северно от Бургас.

120 миньори повече от час без ток под земята.
                                  Още...

От "Електроенергиен системен оператор" ЕАД уточниха, че авариралият електропровод 110 kV „Галатея" се намира между Подстанции "Старо Оряхово" и "Лазур".
Изпратените аварийни групи са локализирали повредата по мрежата тази сутрин в 6:50 часа.

При огледа е установено, че е скъсан фазов проводник, който следствие на камшичен удар се е усукал на съседния стълб номер 52. По-късно е констатирано, че причината, довела до скъсването е фабрична - незаварен стоманен фазов проводник.

Потърпевши са 56 хиляди клиенти на EVN - хотели, фирми, дружества, а колко са засегнатите хора няма информация, тъй като не се знае в момента колко са туристите в засегнатия район от Черноморието.

Ограничителният режим е оповестен от тази сутрин от Енергийния системен оператор (ЕСО). След изтичането на 48-те часа инициативата трябва да бъде поета от министерството, казаха от EVN. Те са категорични, че проблемът е в преносната мрежа.

Аварийните групи от Енергийния системен оператор (ЕСО) са на мястото. Те ще се опитат до 24 юли вечерта да възстановят снабдяването с ток.

По неофициална информация от ЕСО, проводникът се е скъсал поради съществуващ фабричен дефект, въпреки че електропроводът е още сравнително нов, обясниха експерти.

Това са съоръжения на Националната електрическа компания и се експлоатират от ЕСО, поясниха още от EVN. По въпроса за отговорността, Волфнер е категоричен: „След като не получаваме нищо в подстанциите, няма и какво да подадем".

Той посочи, че обичайната консумация на ток в северната част на южното Черноморие е 150-180 мегавата на денонощие, обичайно само за „Слънчев бряг" са 100 мегавата.

От EVN съобщиха още, че правят всичко възможно, за да съдействат на ЕСО и НЕК и помагат за отстраняването на аварията.

Волфнер каза, че в следствие на аварията са настъпили много сериозни ситуации и като пример посочи, че в мини „Черно море" 200 души са останали за около 30 минути под земята.