34-годишна родилка от Мадан почина в Смолянската болница. Причината е остър респираторен дистрес синдром на базата на тежка двустранна пневмония.

Въпреки изкуствената белодробна вентилация, продължила 8 денонощия, лекарите не са успели за се преборят за живота й, съобщи Радио Пловдив.

Оплакванията на бременната жена започнали на 13-ти декември. Заболяването е започнало като грип с висока температура и кашлица. Лекувана е в акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Мадан, но без особен резултат.

На 17-ти декември е настанена в Смолянската многопрофилна болница, където лечението е продължило. В хода на лечението е възникнала заплаха за живота на плода и на майката, което наложило спешно раждане.

Бебето е родено живо и здраво. В резултат на тежката двустранна пневмония се е стигнало до остра дихателна недостатъчност на базата на пневмоничните изменения на белия дроб, изискващи продължителна изкуствена белодробна вентилация.

Въпреки приложеното интензивно лечение и денонощната упорита борба за живота на жената, респираторният дистрес синдром не е бил овладян и болната е починала снощи.