Тази нощ за ромите по целия свят настъпва новата 2008 година. Днес те празнуват Василица - или Банго Васил. Според традицията днес, те си прощават един на друг.

Празнуването на Банго Васили е свързано с няколко ромски легенди.

В някои от тях Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми.

В друг тип легенди Банго Васил е "историческа" личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

По опосредстван начин връзка с празнуването на Васильовден има и легендата за ятото гъски, които спасяват ромите от египетската войска, като ги пренасят през Червено море.

Според традицията Банго Василии се празнува с птиче месо - гъска или петел - който трябва да се купи задължително няколко дена преди Банго Василии и да преспи поне веднъж в къщата, за да не избяга късметът.

Задължително е и от момента, в който започва вечерята до полунощ, вратите на къщата да бъдат здраво затворени - никой от семейството не излиза навън и никой външен човек да не влезе в къщата.

В полунощ когато настъпва Новата година започва сурвакането. В някои райони през нощта се сурвакат основно членовете на семейството, а при другите роми децата могат да обикалят и съседните къщи, тъй като след полунощ вратите им вече са отворени за посетители.

На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.