Близо 80 роми в Исперих са протестирали пред местния клон на E.ON заради огромни сметки за ток, натрупани, след като по думите им, години наред инкасатори почти не са идвали да отчитат електромерите в ромския квартал.

Задълженията са станали ясни при засичането на потреблението преди седмица, когато е започнало монтирането на външни електротабла в квартала и токът на нередовните абонати е спрян, предаде БНР.

От 80-те къщи в ромската махала в Исперих почти няма домакинство с редовно плащани сметки за ток. Задълженията на някои семейства са натрупани от 2005-та година насам и достигат до 10 000 лева.

От E.ON България съобщиха, че изнасянето на електромерните табла в квартал „Запад" ще осигури възможност потреблението на всички клиенти да бъде отчитано всеки месец, което за някои от тях сега е невъзможно, поради неосигуряване на достъп до електромерите в къщите.

Очакванията са започналата реконструкция да сложи край и на всички действия, свързани с нерегламентирано потребление на електроенергия в квартала.

От компанията уточняват, че възможността за разсрочване на задължението се разглежда за всеки клиент поотделно след писмено подадено искане в Центъра за обслужване на клиенти.