Рухнала къща в старата част на Велико Търново вече втора седмица блокира една от изходните артерии на града. Районът е затворен за движение, а собствениците на къщата все още не са открити.

Сградата е част от ансамбъл от стари къщи, разположен в атрактивна за туристите част на града, съобщава БиТиВи. За момента районът около нея остава затворен за неопределен период от време.

Много от собствениците са в чужбина, обясни инж. Стефанка Димова, експерт в община Велико Търново. Тя допълва, че в голяма част от тези къщи са останали възрастни хора, чиито наследници не могат да бъдат открити.

Общината има право да събори къщата единствено чрез ипотекирането на имота, което специалистите описват като рискован ход.

Според  Николай Николов, председател на Камарата на инженерите за област Велико Търново, сградите в Търново до голяма степен са с износени конструктивни елементи.

Това значи, че дървеният гредоред, междуетажния, в част от тях, под влияние на постоянната влага е изгнил и вече той не може да изпълнява предназначението си, пояснява той.

По последни данни старите сгради във Велико Търново, освидетелствани като опасни, са 290.