Повишава се нивото на река Дунав, съобщава БНТ.

По тази причина няколко пътнически кораба на русенска туристическа фирма са в принудителен престой.

Заради топенето на снеговете и валежите в цяла Европа нивото в горния участък на реката се е покачило с метър и половина.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе обаче уверяват, че в българския участък няма да се стигне до заливане независимо от високите води в Горен Дунав.

През последната седмица покачването на нивото е било най-осезаемо в Австрия, Германия и Унгария. То създава проблеми най-вече за круизните кораби заради габаритите и височината на мачтите им.

За разлика от Горен Дунав, където круизните фирми търпят загуби, в българо-румънския участък повишените водни количества се оказват добри за собствениците на кораби.

По информация на директора на дирекция "Хидрология и хидрометеорология" - АППД - Русе Христо Енчев се очаква покачване с около 60-70 см на водното ниво, ако валежите продължат и през тази седмица.

Корабоплаването е много добре, ние от две години чакаме такива високи нива, при нас проблемът е при ниските нива на реката, заяви той.

Нивото на Дунав при Русе е 519 см днес. Това е значително по-ниско от обичайните за този сезон високи води, наричани още "черешови".