Столична община стартира програма „Зелена София". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на пресконференция, пояснявайки че целта е да се подобри състоянието на зелените площи и парковете, които са общинска собственост.

Сред основните цели на проекта е и гражданите да се включат активно и сами да участват в озеленяването на междублоковите пространства.

Столичният градоначалник поясни, че общият бюджет на програмата е 200 хиляди лева, като всички граждани ще могат да кандидатстват за финансиране до 3 хиляди лева за етажна собственост и до 5 хиляди лева за неправителствени организации.

Средствата ще се отпускат за тревни смески, цветя, храсти, дървета, пейки, беседки, кошчета за боклук, бордюри, ниски огради и детски съоръжения, като люлки. Предвидено е и закупуване на необходимите инструменти - гребла, лопати, мотики, както и машини - косачки, необходими за поддържане на растителността.

Фандъкова обясни, че ако кандидатът бъде одобрен, общината ще осигури финансиране, с което ще закупи необходимата растителност и техника. 

Тя допълни, че за да се избегне злоупотребата със средства, бенефициентите няма да получават директно финансиране, а самата община ще закупува всичко необходимо за озеленяването.

Фандъкова даде пример с добрите практики от пилотния проект „Гражданско участие за по-уютна градска среда", реализиран миналата година и припомни, че в рамките на този проект са изпълнени 65 проекта за озеленяване в междублокови пространства, изцяло с участието на граждани. По думите й този проект е осъществен с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България."

Зам.-кмет Мария Бояджийска обясни, че процедурата за кандидатстване е максимално опростена, така че всеки сам да може да попълни готовите формуляри за кандидатстване и да подаде молба е районната община. Крайният срок за кандидатстване е 22 юни.

Бояджийска допълни и че бенефициентите ще имат ангажимента да поддържат озеленяването минимум 3 години.

Фандъкова допълни, че до 3 август ще стане ясно, кои от проектите са одобрени за финансиране. Тя изрази надежда, че до септември, когато е най-подходящо за засаждане на дългогодишни растения, ще се работи най-активно.

На срещата присъстваха и тримата кметове на районите „Подуяне", „Слатина" и „Изгрев", които са били бенефициенти по миналогодишната подкрепа. Те също изразиха своята висока оценка и добрите резултати след края на проекта.

Столичният градоначалник коментира и евентуалната промяна на маршрута на метрото. По думите й все още се изработва проекта и в момента се правят оценки за разходите и ползите, което е важно за европейското финансиране. Фандъкова е категорична, че трябва да се комбинират, а не да се дублират различните видове градски транспорт и даде пример с булевардите „Ботевградско шосе" и „Цар Борис III", които са с обособена трамвайна линия, а в квартал Овча купел движението е затруднено.