Осигурени са 60 млн. лв. за зимно поддържане на републиканските пътища в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за 2019 година.
Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По думите на министъра 15 от сключените 27 договора за зимно поддържане и 7 договора за поддръжка на автомагистралите са със срок до края на 2018 година.

64 машини почистват магистрала "Тракия" през зимата

64 машини почистват магистрала "Тракия" през зимата

За най-рисковите участъци ще се изградят защитни огради

Тя заяви още, че през май и юни тази година АПИ стартира процедури за възлагане на обществени поръчки за пътно поддържане със срок от 5 години, които към момента не са приключили.

"За договорите, които изтичат през периода на зимното поддържане на сезон 2018/2019 г., са подготвени aнекси, които ще бъдат подписани с фирмите към датата на изтичане на съответния договор за удължаване срока им до сключване на договор с избраните изпълнители по новите процедури. Целта е забавата в обществените поръчки да не се отрази на работата на агенцията и фирмите при изпълнението на зимното поддържане", допълни регионалният министър.

Аврамова подчерта, че за фирми, които не изпълняват своите дейности за зимно поддържане, съгласно договорените условия, ще бъдат налагани най-строгите санкции.

10 съвета за шофьорите през зимата

10 съвета за шофьорите през зимата

От СБА дават препоръки за безопасността по пътищата