Прогнозната рамка на бюджета на Община Стара Загора за 2018 г. е 104 679 000 лева. Това стана ясно на проведеното в сряда вечерта обществено обсъждане, съобщиха от общината.

В дискусията участваха кметът Живко Тодоров, заместниците му Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, както и главният финансист Цанка Ганева.

Областният на Кърджали оспори в съда поскъпването на местните данъци

Областният на Кърджали оспори в съда поскъпването на местните данъци

Никола Чанев не приема решението на общинарите

Кметът обеща данъците да останат същите. "Данъците и таксите в Стара Загора няма да се вдигат и през 2018 г., както не са вдигани от 2012 г. насам", заяви кметът Живко Тодоров. Мотивът му да запази нивото на данъците въпреки увеличената минимална работна заплата е, че има повишена инфлация и цени на услуги.

Той уточни, че в Стара Загора местните данъци и такси са едни от най-ниските в страната. Данък сгради е 1,45 промила, докато средно за по-големите общини е 1,75. Такса смет за бизнеса е 3,5 на хиляда, за гражданите - 1,5, каза Тодоров. Той отчете голяма ефективност при използване на европейските фондове. Той заяви, че са се опитали да направят балансиран бюджет, който включва най-важните според гражданите въпроси.

Според кмета най-належащи са ремонтът на залата в Синдикалния дом, решаване на проблема с вътрешното оформление на Музей "Литературна Стара Загора", ремонт на закритата лекоатлетическа писта до стадион "Берое".

Продължава и политиката за обновяване на образователната инфраструктура с ремонти на училища и детски градини. В бюджета има заложени средства за подобряване на инфраструктурата, междублокови пространства, улици и тротоари. Ще се ремонтират читалища и кметства по селата.

Община Стара Загора планира да вземе 10 млн. лева заем. Те са за мостово финансиране - пари, които са на разположение за разплащане на проектите, по които се работи.

"Подготвяйки предложението за Бюджет 2018, ние сме се стремили да спазваме определени приоритети", каза главният финансист Цанка Ганева.

"Прави впечатление, че 70% от парите по държавните дейности са за образование, следват социалните дейности и др.", уточни Цанка Ганева. В структурата на разходите парите за образование заемат 44% от общия обем на бюджета.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов благодари за комфортните условия за работа и напомни, че има внесено предложение за нови трибуни на Античния форум.