5,13 милиона лева отпусна днес правителството за седем общини в страната.

Целта е със средствата да се овладеят и преодолеят последиците от бедствия. Средствата се разпределят по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

3 400 000 лв. са за изграждате на подпорни стени в района на пътя Кричим - Девин. С 82 702 лева ще се почиства коритото на р. Бели Лом. 65 850 лв. са за отстраняването на пораженията от падналите валежи и високите води на р. Велека в началото на годината. 1 405 715 лв. са за община Кресна за укрепване на дере и възстановяване на улица в с. Долна Градешница, както и за възстановяване на подпорни стени на р. Струма в района на града. За община Сапарева баня кабинетът е осигурил 60 000 лева за аварийно-възстановителни работи на водовземно съоръжение за минерална вода. С 62 000 лв. ще се възстановява сградата на Държавната психиатрична болница в Кърджали, а над 57 500 лв. са за възстановяването на покрива на учебния корпус на Професионалната техническа гимназия "Иван Райнов" в Ямбол.

На правителственото заседание присъстваха и представители на съответните населени места, за да изкажат благодарност на правителството.

"Хубаво укрепете пътя, за да не се получават срутища и свлачища като при предишни управления, които после ние да поправяме", разпореди премиерът Борисов на областния управител на Пловдив Дани Каназирева по повод отпуснатите средства за подпорни стени на пътя Кричим - Девин. Премиерът коментира, че и че навремето така е строено, "затова днес ние ремонтираме основно и правим нови пътища като например АМ "Тракия".

Припомняме, че през 2019 г. на пътя Девин - Кричим бе направен мащабен ремонт за близо 23 млн. лева. В началото на февруари месец, когато рухна подпорна стена, се оказа, че при планиране на този мащабен ремонт, подпорните стени изобщо не са били проверени.

Подпорните стени на пътя Девин - Кричим не са проверени през 2019 г

Подпорните стени на пътя Девин - Кричим не са проверени през 2019 г

Тогава стените не са създавали проблеми

Областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен също изказа благодарност към правителството да парите за почистване на р. Бели Лом и обясни, че от 30-40 години там нищо не е правено. Кметът на Кресна Николай Георгиев също благодари за отпуснатите средства в размер на 1 405 715 лв. за подпорни стени на р. Струма.

За община Сапарева баня кабинетът днес осигури 60 000 лева за аварийно-възстановителни работи на водовземно съоръжение за минерална вода - най-горещия минерален извор на континентална Европа с температура от 103,8 градуса. Там в края на февруари е станала много голяма авария, но трябва спешно да се изградят колекторни тръби.

Кметът Калин Гелев изказа благодарност за бързата реакция на правителството.

Министър-председателят Борисов посочи, че Сапарева баня се е превърнала в един от най-добрите курорти у нас и предпочитано място в България. Борисов пое ангажимент за реализирането на проект, който да подобри инфраструктурата в общината.