Предложения за текст на химн на Димитровград ще се приемат до 31 декември. Това съобщават от Министерство на културата. Конкурсът е обявен от общината по повод честването на 70 години от създаването на града.

От местната администрация припомнят, че етапите за провеждането на конкурса са два: избор на текст и избор на музика за химн. Текстовете за химна трябва да са специално подготвени, а темата да засяга миналото, настоящото и бъдещето на града и да подчертава неговата уникалност.

До 15 януари комисията трябва да излъчи едно предложение, за да бъде създадена музика по него. Желаещите да участват във втория етап на конкурса трябва да знаят, че предложенията за музика на химна трябва да са в нотно изписване за клавир, глас и демозапис, включващ цялостния вариант - посочения от комисията текст и създадената музика към него.

Срокът за подаване на музикалните творби за химн на Димитровград е от 15 януари до 15 април 2017 година. Предложенията на комисията ще бъдат подложени на обществено обсъждане в срок до две седмици след излизането им.

1500 лева е наградата за класирания текст на химна. 2000 лева пък е наградата за класираната музикална част.

От Министерство на културата припомнят, че Димитровград е създаден върху основата на три селища - Раковски, Марийно и Черноконево, които имат своя интересна история. Според археологическите данни териториите им са били обитавани от хилядолетия.