Критична остава ситуацията в община Тополовград, след избухналия вчера голям горски пожар.

Той се развива на три фронта към селата Българска поляна и Орлов дол в община Тополовград, Дрипчево и община Харманли и Главан в община Гълъбово.

С насрещни огньове ще спират пожара в района на селото. По обяд стихията е била ограничена, но сериозността на бедствието не е овладяна.

С това, което престои да изгори в ограниченията, пожарът ще обхване общо около 10 000 декара. От тях около 7 000 декара са горски фонд, който включва държавен и общински фонд и частни гори.

Заместник-директорът на Югоизточно държавно предприятие - Сливен инж. Константин Недев изрази надежда до края на деня пожарът напълно да е овладян и да останат само някои малки огнища във вътрешността на пожарището.

Евакуираха къщи в тополовградското село Българска поляна заради пожар

Евакуираха къщи в тополовградското село Българска поляна заради пожар

Огънят пълзи и към село Главан

Теренът е трудно достъпен, планински. Има и вятър, който допълнително пречи за потушаването на огнището. В гасенето участват пожарникари, лесничей и доброволци. Очаква се и хеликоптер от авиобазата в Крумово да се присъедини към борбата с бедствието.

Пътните отсечки Тополовград – Българска поляна и Главан – Голямата звезда остават затворени за движение, поради все още критичната ситуация. .

Заради опасността от огнената стихия вчера от село Българска поляна бяха евакуирани 50 жители, а в общината бе обявено частично бедствено положение.

От МВР съобщиха, че в ареста са задържани баща и син. Те са с подозрения за съпричастност към предизвикване на опустошителния пожар.

Съмненията са, че 51 – годишният мъж и 29 – годишният му син са предизвикали пожара при почистване на земеделски земи с трактор. Образувано е досъдебно производство.

22 противопожарни екипи от Хасковска и съседните области са на терен от рано сутринта. В гасенето участва и специализираното военно подразделение 52 740 в Хасково с 31 военнослужещи. Цялата налична техника на Югоизточното държавно горско предприятие в Сливен също работи по потушаването на стихията.