МОСВ следи ежедневно състоянието на язовирите, за които отговаря, и проблеми с тях и с населените места около тях няма. В нито едно от населените места с питейно-битово водоснабдяване от 14-те язовира, управлявани от МОСВ, няма воден режим. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) управлява водите на 52 комплексни и значими язовира. Останалите язовири на територията на страната се стопанисват в зависимост от предназначението и собствеността от кметове на общини, "Напоителни системи" ЕАД към Министерство на земеделието и храните, "НЕК" ЕАД към Министерство на енергетиката, Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири".

Към 13 август язовирите, които се използват за питейно-битово водоснабдяване, са със запълване 68,6% от общия обем, а сумарният завирен обем в комплексните и значими язовири към 13.08.2024 г. е 3649,3 млн. м3, което представлява 55,8% запълване от общия сумарен зарегулиран обем.

От МОСВ казват и че при сравнение обемите от 31.07.2024 г. спрямо тези към 31.07.2023 г. се забелязва, че сумарният завирен обем е намалял с около 20% от 4680,8 млн. м3, което е 71,6% запълване от общия обем на язовирите за 2023 г. до 3780,7 млн. м3, което представлява 57,8% запълване от общия обем на язовирите за 2024 г. Съответно язовирите, водите на които се използват за питейно-битово водоснабдяване от запълване 79,5% от общия обем към 2023 г. са спаднали до 68,5% от общия обем за питейно-битово водоснабдяване и 41,1% от общия обем.

Въпреки това от МОСВ признават, че последните години са сухи с намален приток, на което се дължат и ниските нива в язовирите. По-голяма част от комплексните язовири са многогодишни изравнители и отражението при поредни сухи години се задълбочава.

Над 430 000 българи живеят във водна криза

Над 430 000 българи живеят във водна криза

Водата или асфалтът и бетонът са приоритет, питат от Зелено движение и правят карта

Реалният постъпил приток от началото на годината до момента за почти 80% от комплексните язовири е относим към притока, характерен за много суха година (приток с обезпеченост 95%), в т.ч. язовирите "Тича", "Камчия", "Ясна поляна" и "Асеновец".

Тази тенденция за намаляване на притока към язовирите се наблюдава вече трета поредна година. С необичайно ниско запълване за това време на годината са язовирите: "Камчия" (водоизточник за Варна, Бургас и др. населени места по Черноморието), "Ясна поляна" (водоизточник за Бургас и др. населени места и курорти от Южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), "Тича" (водоизточник за Шумен, Велики Преслав и Търговище) и "Асеновец" (основен водоизточник за Сливен).

Водоползвателите са уведомени и че за обезпечаване на водовземането през годината заявките им се редуцират в съответствие с утвърдения годишен график за 2024 г., поради което е необходимо да предприемат действия в рамките на техните компетентности.

Действията на МОСВ са насочени към балансирано разпределение на наличния ресурс и насърчаване на устойчивото му използване и опазване, като чрез месечните графици се осигурява единствено равномерно разпределение на оставащия ресурс в язовирите при съобразяване на приоритетите, определени в Закона за водите, без това да може да гарантира с необходимата обезпеченост водопотреблението.

Затова и от МОСВ заявяват, че предвид компетенциите на министъра на регионалното развитие и благоустройството за провеждане на политиката в областта на ВиК сектора, е необходимо спешно да се предприемат действия за осигуряване питейно-битовото водоснабдяване на населението и изпълнението на нормативните изисквания към ВиК системите - главно по отношение на тяхната ефективност и намаляване на загубите на вода по водопроводната мрежа, а в допълнение включване на нови и рехабилитация на стари водоизточници за алтернативно водоснабдяване.