Девет заповеди за събаряне на постройки на ромската фамилия Рашкови е издала Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Пловдив, съобщи БНР.

Предстои да бъдат уведомени адвокатите на семейството. Законовият срок, в който те могат да обжалват заповедите пред Пловдивския административен съд, е 14 дни след получаването им.

Сред застрашените със събаряне имоти на Рашкови има жилищни сгради, немасивни постройки и огради.

По два от имотите на фамилията предстоят допълнително уточнения. Това са къщата на Кирил Рашков и съпругата му, за която те притежават нотариален акт, а другият имот е жилищна сграда, за която се очаква допълнително становище от главния архитект на община Садово.

РДНСК е издало отделно и осем заповеди, забраняващи ползването на имотите, като разликата в сравнение с първия списък е, че тук фигурира цех за бутилиране на алкохол. Междувременно стана ясно, че на закрито съдебно заседание Пловдивският районен съд ще се произнесе по искане на Окръжната прокуратура за отварянето на банковите сметки на членовете на фамилията.

Междувременно полиция и служители на Археологическия музей в Асеновград продължават претърсването на имотите на Кирил Рашков в Катуница